Malaysia:

Qari Iran Raih Peringkat Terbaik di MTQ Internasional Malaysia

Qari Iran Raih Peringkat Terbaik di MTQ Internasional Malaysia

Qari dari Iran, Hamed Alizadeh Marghzari Gholamhassan berhansil menjadi juara I pada kategori tilawah di kompetisi MTQ Internasional di Malaysia.

Menurut Kantor Berita ABNA, Qari dari Iran, Hamed Alizadeh Marghzari Gholamhassan dan qariah dari Malaysia, Normalina Alias masing-masing diumumkan sebagai juara qari dan qariah Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa (MTHQA) Ke-59 yang berlangsung di Kuala Lumpur Malaysia. 

Dengan kemenangan itu, mereka masing-masing membawa pulang hadiah kepingan emas senilai RM70,000, uang tunai RM40,000 dan piala penghargaan. Hamed Alizadeh Marghzari dengan perolehan nilai 89.96 dari nilai total 100 menyingkirkan pesaing-pesaingnya, sementara Normalina qariah tuan rumah  memperoleh nilai 91.52 dan menjadi juara pada cabang tilawah perempuan.

Sementara Awangku Muhd Adibul Amin Pengiran Marjuki dan Dayang Siti Noor Dzuhairah Awang Damit, kedua-duanya dari Brunei menjadi juara kedua qari dan qariah yang membawa pulang hadiah uang tunai RM30,000.

Qari dan qariah yang memenangi tempat ketiga adalah Wan Fakhrul Razi Wan Mohamad dari Malaysia dan A''tiiqah Suhaimi dari Singapura dengan hadiah uang tunai RM20,000.

Pada kategori Menghafal Al-Quran kelompok pria Diallo Mouhamed Al Muoudjtaba dari Senegal muncul sebagai juara I, Muhammad Syazani Jemy (Malaysia) di tempat kedua dan Ammar Abdulla A. Sakini (Qatar) di tempat ketiga.

Sementara pada kategori Hafiz Al-Quran pada kelompok perempuan dimenangkan oleh Aishatu Musa Gale dari Nigeria, Zainab M.S. Hijawi (Palestin) di tempat kedua dan Ngom Ndeye Diarra (Senegal) di tempat ketiga.

Pada acara penyerahan hadiah sekaligus mengakhiri rangkaian MTQ Internasional yang terselenggara di Kuala Lumpur tersebut, turut hadir Yang Dipertuan Agung Sultan Muhammad V. MTQ Internasional yang bertemakan ''Ukhuwah Islamiah Asas Penyatuan Ummah'' tersebut berlangsung selama enam hari di Pusat Dagangan Dunia Putra.

Sebanyak 91 peserta dari 46 negara ikut serta dalam MTQ tersebut dengan 22 buah negara mengirimkan delegasinya apda kategori Tilawah Al-Quran dan 24 negara menyertakan delegasinya untuk kategori Hafazan Al-Quran.Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Mourining of Imam Hossein
پیام رهبر انقلاب به مسلمانان جهان به مناسبت حج 1440 / 2019
conference-abu-talib
We are All Zakzaky